رشته آموزش ابتدایی چیست؟ هرآنچه نیاز است بدانید.
حین انتخاب رشته برای تحصیل در دانشگاه گزینههای زیادی روبهروی شما قرار خواهد داشت. اگر از کودکی رویای تدریس و معلمی در سر داشتهاید، رشته آموزش ابتدایی میتواند یکی از انتخابهای شما باشد. در این مطلب به بررسی این رشته و آینده آن از دیدگاههای مختلف خواهیم پرداخت تا شما بتوانید با دید بهتری به انتخاب بپردازید. یادتان نرود که تحصیل در این رشته مخصوصا در دانشگاههای دولتی باید با علاقه بوده و با شرایط و شخصیت شما مطابقت داشته باشد.
رشته آموزش ابتدایی چیست؟
این رشته یکی از پرطرفدارترین رشتههای علوم انسانی محسوب میشود. در این رشته معلمانی تربیت میشوند تا بتوانند با روشهای مختلف تدریس در مدارس کشور به کار آموزش مشغول شوند. آموزش ابتدایی در مقاطع کاردانی تا دکتری دانشجو میپذیرد و میتوان آن را در دانشگاههای مختلفی آموزش دید.
دوره ابتدایی اولین مقطع تحصیلی افراد بوده و شروع یادگیری میباشد پس از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. آموزش تدریس این مقطع نیز باید به خوبی انجام گیرد تا موفقیت دانشآموزان و آینده یک کشور تضمین شود. شخصیت، علاقه، عاطفه و بسیاری دیگر از ویژگیهای افراد در این مقطع شکل میگیرد.
دانشگاههای ارائهدهنده رشته آموزش ابتدایی
به طور کلی هرساله چندین دانشگاه در سراسر کشور ظرفیتی مشخص برای دانشجویان رشته آموزش ابتدایی دارند که مسئولیت آنها با سازمان آموزش و پرورش است. این که ظرفیت رشته آموزش ابتدایی چیست به طور سالانه فرق میکند اما در ادامه لیست دانشگاههای دولتی را مشاهده میکنید:
- فرهنگیان پردیس علامه طباطبایی (ارومیه)
- فرهنگیان پردیس شهید رجایی (ارومیه)
- تربیت دبیر شهید رجایی (تهران)
- فرهنگیان پردیس شهید باهنر (اصفهان)
- فرهنگیان پردیس فاطمه الزهرا (اصفهان)
در جذب دانشجویان به طور معمول داوطلبان بومی هر استان اولویت دارند و در صورت باقی ماندن ظرفیت داوطلبان غیر بومی نیز پذیرش میشوند. دقت کنید که علاوه بر دانشگاههای ذکر شده دانشگاههای آزاد، غیرانتفاعی و پیام نور نیز در این رشته پذیرش انجام میدهند اما سازمان آموزش پرورش مسئولیتی در قبال آنها نحواهد داشت.
دروس رشته آموزش ابتدایی چیست؟
برای فارغالتحصیلی در این رشته لازم است دروس مشخصی با موفقیت آموزش دیده شود. به طور کل میتوان مانند بسیاری از رشتههای دانشگاهی دروس رشته آموزش ابتدایی را نیز در دو گروه عمومی و تخصصی دستهبندی کرد. در ادامه مهمترین سرفصلهای هر گروه را مشاهده میکنید:
دروس پایه یا عمومی رشته آموزش ابتدایی
- روانشناسی تربیتی
- روشهای مطالعه و پژوهش
- صرف و نحو کاربردی
- روشها و فنون تدریس
- تمرین وظایف معلمی
- روانشناسی کودکان استثنایی
- آیین زندگی
- مدیریت آموزشگاهی
- طراحی و تولید مواد آموزشی
- ارزشیابی از یادگیری
درسهای تخصصی رشته آموزش ابتدایی
- مبانی آموزش درسهای دوره ابتدایی مانند فارسی، ریاضی، علوم و…)
- آموزش درسهای دوره ابتدایی مانند فارسی، ریاضی، علوم و…)
- زبان تخصصی آموزش ابتدایی
- اختلالات یادگیری
- فنون راهنمایی و مشاوره در دوره ابتدایی
- روش تحقیق و آمار در علوم تربیتی
- رواشناسی رشد کودک
- کارگاه آموزش هنر
- تحلیل محتوای کتاب
- ارزشیابی کیفی در آموزش ابتدایی
- کارورزی
ادامه تحصیل رشته آموزش ابتدایی
پس از اتمام دوره کارشناسی، دانشجویان این رشته میتوانند در مقطع کارشناسی ارشد، درس خود را در گرایشهای مختلفی مانند برنامهریزی آموزشی، برنامهریزی درسی، مدیریت آموزشی، تحقیقات آموزشی، تکنولوژی آموزشی، آموزش بزرگسالان، تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش و… ادامه دهند. انتخاب این گرایشها میتوانند تعیینکننده حوزه کاری و فعالیت دانشجویان در آینده باشد.
آینده شغلی رشته آموزش ابتدایی
افرادی که حین انتخاب رشته خود آموزش ابتدایی را انتخاب میکنند، پس از دوران تحصیلی در سمتهای مختلفی امکان فعالیت دارند. این مشاغل مرتبط با تدریس است اما میتواند پایههای دیگر آموزشی را نیز در بر بگیرد. در ادامه این موارد را مشاهده میکنید:
- مربی مهد کودک در بخشهای مختلف
- مربی پیش دبستانی
- دبیر دوره ابتدایی
- معلم دوره متوسطه اول (در یک درس)
- معلم مدارس فنی و حرفهای
- آموزش در مدارس بزرگسالان
- تدریس خصوصی به شکل مستقل یا در آموزشگاهها
- مشاور تحصیلی
دانشهای مورد نیاز رشته آموزش ابتدایی
دانشهای مورد نیاز برای محصلان و فارغالتحصیلان رشته آموزش ابتدایی چیست؟ پاسخ این سوال با توجه به حوزه فعالیت این افراد مشخص میشود. با توجه به این موضوع یک معلم باید دانشهای زیر را داشته باشد تا بتواند فعالیت مثبت و رضایتبخشی را از خود نشان دهد:
- دانش آموزش و پرورش: باید بتواند درسهایی که در دوران تحصیل فراگرفته است را اجرا کند و با برنامهریزی درسی درست به شکل کارآمدی به آموزش بپردازد و مطالب را به طور کامل به دانشآموزان منتقل کند.
- دانش روانشناسی: فرد باید بتواند با شخصیتهای مختلف و اخلاقیات گوناگون کنار بیاید و بتواند آنها را به یادگیری مشتاق کند. نحوه برخورد با شخصیتهای مختلف مخصوصا در سنین پایین بسیار اهمیت دارد.
- دانش علمی: تدریس درسهایی مانند ریاضی، هندسه، آمار، فیزیک و شیمی نیاز به دانش تخصصی و تسلط بالا دارد. علاوه بر تدریس این دانش باید به شکلی باشد که معلم بتواند به سوالات مختلف و خارج از مطالب درسی نیز پاسخ دهد.
- دانش زبانهای خارجی: پیشنهاد میشود با توجه به بینالمللی بودن زبان انگلیسی و کاربرد آن در دروس مختلف و تکنولوژی، یک محصل رشته آموزش ابتدایی حتما به این زبان تسلط داشته باشد.
- دانش کامپیوتری: با توجه به گسترش استفاده از ابزارهای تکنولوژی مانند تلفن همراه و کامپیوترها، لازم است یک دبیر به برنامههای آموزشی و کاربردی برای آموزش تسلط کاملی داشته باشد. به این ترتیب میتواند مفاهیم را به راحتترین و سریعترین شکل ممکن منتقل کند.
وظایف فرد در آموزش ابتدایی
کسی که فارغالتصیل رشته آموزش ابتدایی باشد، در هر پایهای که به تدریس بپردازد وظایف مشخصی خواهد داشت. در ادامه این وظایف را مشاهده میکنید:
- تدریس مطالب درسی با بهترین و جدیدترین روشهای آموزشی با توجه به نوع درس
- جلب توجه و علاقه دانشآموزان به مطالب ارائه شده و سعی در کاربردی کردن آموزشها
- تعیین هدف مشخص برای تدریس و برنامهریزی دقیق برای رسیدن به اهداف
- ایجاد نظم بین دانشآموزان و توانایی کنترل آنها با اخلاق خوش و صبر زیاد
- ایجاد ارتباط و تعامل مناسب با وابدین و سایر همکاران
شخصیت مناسب برای محصلان رشته آموزش ابتدایی چیست؟
قبل از این که رشته تحصیلی آموزش ابتدایی را برای خود انتخاب کنید، ابتدا باید تعیین کنید که آیا شخصیت و علایق شما با دروس و حوزههای کاری این رشته تناسب دارد یا خیر؟ اگر شما فردی مناسب برای رشته و شغل نباشید، حتی اگر با موفقیت دوران تحصیلی خود را پشت سر بگذارید، در آینده دچار چالشهای زیادی خواهید شد. برای بررسی بهتر در ادامه شخصیتهای مناسب شاغلین آموزش ابتدایی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
شخصیت اجتماعی
شما برای تدریس چه در ابتدایی چه پایههای دیگر باید با افراد زیادی در ارتباط باشید. دانشآموزان، همکاران، مدیر و والدین افرادی خواهند بود که شما به طور دائم با آنها رابطه دارید. برای این کار باید قادر باشید تا با همگی آنها تعاملی مثبت داشته باشید. حال اگر شما فردی درونگرا یا غیراجتماعی باشید مطمئنا در این راه موفقیت زیادی نخواهید داشت یا بسیار اذیت خواهید شد.
صبر و حوصله زیاد
شما باید قادر باشید با شخصیتهای مختلف برخورد کنید، به سوالات زیادی پاسخ دهید و تمامی این کارها را با رویی گشاده و صبر زیاد انجام دهید. اگر فردی بیحوصله و عجول باشید نمیتوانید به خوبی مطالب درسی را منتقل کنید و تاثیر مثبتی در دانشآموزان و سایرین داشته باشید.
خلاقیت و نوآوری
یک معلم خوب باید بتواند حین تدریس خود نوآوری داشته باشد و بتواند از روشهای خلاقانه و جدید با توجه به شرایط دانشآموزان و مطلب درسی استفاده کند. این خلاقیت در آموزش درسهایی که در زمینه هنر و هوش هستند تاثیر بسیار بیشتری خواهد داشت. به این ترتیب خلاقیت در دانشاموزان نیز ایجاد میشود و مسیر رشد و شکوفایی آنها نیز هموارتر خواهد شد.
مشتاق برای یادگیری
با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی، یک فرد آموزشدهنده باید بتواند دانش و مهارتهای خود را بهروز رسانی کند. فراگیری مهارتهای جدید نیز میتواند تاثیر زیادی در مسیر موفقیت آنها داشته باشد. برای این امر فرد باید بسیار تلاشگر و مشتاق یادگیری باشد. برای مثال قدرت سخنوری یک مهارت است که با یادگیری آن تدریس در سطح پیشرفتهتری انجام خواهد گرفت.
افراد قراردادی و روتین
شغلی معلمی شغلی قراردادی است که روتینی بسیار مشخص دارد. شما در سالهای فعالیت خود باید روزانه در ساعات مدرسه به تدریس مشغول باشید. اگر فردی هستید که ترجیح میدهید زندگیتان پر از چالش و تغییر باشد، این رشته و شغل برای شما مناسب نخواهد بود.
مزایای رشته آموزش ابتدایی چیست؟
با انتخاب این رشته امکان استخدام شما به صورت رسمی زیاد است و امنیت شغلی خواهید داشت. نکته مهم در این رشته پرداخت حقوق به محصلان است و همچنین دفترچه بیمه خدمات درمانی نیز به دانشجویان تعلق میگیرد. اگر پسر باشید با تحصیل در دانشگاه فرهنگیان از خدمت سربازی معاف خواهید شد و سالهای تحصیلی شما نیز جزو سابقه کارتان حساب میشود.
معایب رشته آموزش ابتدایی چیست؟
شما برای برخورداری از مزایای بالا باید به اندازه دو برابر زمان تحصیلتان به دولت خدمت کنید. در این رشته تفکیک جنسیتی انجام میشود و تعداد واحدهای شما نسبتا زیاد است. اگر در هر مرحلهای تصمیم به انصراف بگیرید باید دو برابر حقوقی که دریافت کردهاید را به عنوان جریمه پرداخت کنید.
جمعبندی
در این مطلب در رابطه با رشته آموزش ابتدایی، تحصیل در آن، شغلهای آن و مسائل مربوط به آنها صحبت شد. اگر شخصیت شما با مواردی که ذکر کردیم تطابق دارد و از آموزش به کودکان یا حتی بزرگسالان لذت میبرید، آموزش ابتدایی میتواند انتخابی هوشمندانه برای شما باشد.